Lensbaby

Tijdens haar lezing Van macro naar abstracte landschappen op 25 april 2017 heeft gastspreker Andrea Gulickx voorbeelden laten zien van foto’s gemaakt met o.a.:
Lensbaby Composer Pro II + Sweet 35 objectief
Lensbaby Composer Pro II + Sweet 50 objectief     (review)
Lensbaby Composer Pro II + Edge 50 objectief *
Lensbaby macro-converters ** (extension rings/tussenringen voor Composer Pro II)
Lensbaby Velvet 56

* Zij heeft maar 2 voorbeelden van de Edge 50 laten zien en was niet zo positief over dit objectief.
** Macro-converters zijn niet nodig als je al tussenringen voor je camera heb. (Volgens Andrea raak je een beetje van de dromerigheid kwijt met reguliere tussenringen in plaats van de macroconverters, maar de tussenringen werken beter in tegenlicht)

Andrea maakt gebruik van een studio paraplu met een ‘bankstick’ om diffuus licht op haar motief te projecteren. Aanvullende informatie:
Bankstick
Studio paraplu

Lensbaby aanschaffen? Advies van Andrea:
lensbaby-aanschaffen

Let op: Andrea is een specialist. Je ga niet zo maar naar buiten met een Lensbaby en foto’s van haar niveau maken. Lensbabie’s zijn alles behalve makkelijk in het gebruik. De Composer Pro II is een tilt mechanisme waarin je verschillende objectieven kunt monteren. Je kunt het objectief kantelen ten opzichte van de camera om de scherpte punt te bewegen. Geen autofocus hier, het is het aan jou om te bepalen welk deel van de foto je scherp wilt hebben (als je sowieso iets in de buurt van een scherpe punt kunt vinden!). Dit doe je met een combinatie van lens buigen, scherpstelring draaien (en/of jezelf heen en weer bewegen) en belichting aanpassen, en ook natuurlijk je paraplu verhuizen van a naar b en terug en, na een windvlaag, uit de dichtstbijzijnde boom halen. En dit allemaal terwijl je op je buik ligt in het nat gras. Nat gras omdat je wil natuurlijk die mooi ‘specular highlights’ in je achtergrond krijgen.

Een goedkoper alternatief is met filters te experimenteren, b.v. de effect filters van Cokin. Effect filters kun je, meestal voor een schappelijk prijs, bij fotobeurzen krijgen (of misschien op Marktplaats of E-bay).

Andrea’s website: www.andreagulickx-photography.nl
Andrea’s blog: www.andreagulickx-photography.nl/category/blog/

Admin’s eerste poging met een Lensbaby Composer Pro II + Sweet 35 Optic, 30/04/2017: